Zeytin meyveleri, bir tür bitkisel yağ olan zeytinyağı elde etmek için sıkılır veya preslenir. Zeytinyağı, öncelikle Akdeniz bölgesinde bulunan zeytin ağaçlarından yapılır. Zeytinin çekirdekleri ve etli kısımları sıkılarak veya preslenerek yağı salınır. Zeytinyağı sağlıklı yağlardan biri olarak kabul edilir ve çok sayıda uygulamaya sahiptir. Mutfakta yemek pişirmek, salata sosları yapmak, kızartma yapmak ve hamur işleri yapmak için kullanılabilir. Ayrıca sabun, kozmetik ve hatta ilaç üretiminde kullanılabilir.
Üretim yöntemi, kalitesi ve zeytin türü, mevcut olan farklı zeytinyağı türleri üzerinde etkilidir. Soğuk sıkım, sıklıkla sızma olarak adlandırılan en kaliteli, doğal zeytinyağını oluşturmak için kullanılır. Düşük asitliği ve kendine özgü tat ve aroması nedeniyle bu zeytinyağı türü öne çıkmaktadır. Sızma ve rafine zeytinyağı ek çeşitlerdir.