Kışın hastalıklardan koruyan iksir. Evet doğru duydunuz kesinlikle keçiboynuzu pekmezine iksir dersek yanılmış sayılmayız. Keçiboynuzu yani halk dilinde harnup, tıpkı bal da olduğu gibi doğanın mucizesini kolayca bedenimize taşıyabildiğimiz muhteşem bitkilerden biridir. Pekmez olarak tüketimi de çok çok eski dönemlere dayanmaktadır. Özellikle kış aylarında, şiddetli soğuklarda, yakamızı bırakmayan kuru öksürüklerde kurtarıcı bir besindir. Ama gelin önce keçiboynuzu nasıl bir bitkidir ona bakalım. Bu sırada neden iksir dediğimizi zaten görmüş olursunuz.
Ege ve Akdeniz iklimine özgü bir bitki olan keçiboynuzu, doğanın en güçlü ağaçlarından biridir. Gençken değil ama belli bir yaşa ulaştıktan sonra en çetin hava koşullarına bile dayanabilir. Dayanıklılığı, besleyici meyvesi ve doğal tatlılığıyla yüzyıllardır sofralarda ve geleneksel beslenmede önemli bir yeri vardır.
Keçiboynuzu meyvesi uzun sert yapılı ve koyu kahverengi renklidir. Bakla şekilli meyveleri gerçekten çok sert yapılıdır ve onları o haliyle tüketebilmek için ya çok sağlam dişlere sahip olmak ya da meyveleri bir süre suda bekletmek gerekmektedir.
Ancak atalarımız çok daha güzel bir yöntem bulup keçiboynuzu meyvelerinin şifasını günümüze ulaştırmayı başarmışlardır. Elbette bahsettiğimiz yöntem pekmezdir. Peki keçiboynuzu pekmezi neden bu kadar kıymetli?
Keçiboynuzu pekmezinin en bilinen faydası, bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Zaten bu sebeple kış günlerinin vazgeçilmez besini olmuştur. Çünkü özellikle kışın en çok ihtiyaç duyduğumuz şey sağlam ve iyi çalışan güçlü bir bağışıklıktır. Dolayısıyla soğuk havalarda vücut direncini arttıran bir besindir.
Enerji verir, halsizlik ve yorgunluğu azaltır.
Boğazı yumuşatır ve öksürüğü kesmede birebirdir. En sevilen faydası da budur muhtemelen. Kışın kuru öksürük hepimizin derdi, ancak sabahları aç karnına bir kaşık keçiboynuzu pekmezi tüketmek gün içerisinde yaşanacak kuru öksürük sorununu ortadan kaldırır.
Ayrıca keçiboynuzu pekmezi kansızlığa karşı doğal bir takviyedir.
İlginizi Çekebilir: Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?
Kışın hastalıklardan korunma denildiğinde bağışıklık sistemi en kritik faktördür. Keçiboynuzu pekmezi, içerdiği doğal antioksidanlar, demir, kalsiyum ve potasyum sayesinde bağışıklık hücrelerinin daha güçlü çalışmasına katkı sağlar.
Ayrıca doğal şeker içeriği sayesinde ani enerji düşüşlerini önler. Bu da özellikle kışın sık görülen halsizlik ve yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur.
Keçiboynuzu pekmezi üşümeye iyi gelir mi, sorusu en çok sorulan sorulardan biridir. Elbette keçiboynuzu pekmezi üşüme hissini azaltan etkilere sahiptir. Onu kış aylarının iksiri yapan da biraz bu özelliğidir zaten. Özellikle sabahları aç karnına veya kahvaltıda tüketildiğinde kışın soğuğa karşı vücudun daha dirençli olmasına yardımcı olur. Bunun için bilimsel kaynak görmeye gerek yoktur, sizler de bir süre deneyerek nasıl koruduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Yüzyıllardan beri aktarılagelen kadim bilgilerin de böyle söylediğini gördüğümüze göre keçiboynuzu pekmezi gerçek bir kış iksiridir diyebiliriz.
Kış aylarında keçiboynuzu pekmezi tüketimi çok önemlidir ancak her şeyde olduğu gibi burada da aşırıya kaçmamak önemlidir. Şu yöntemlerden biri tercih edilebilir:
Kışın hastalıklardan koruyan iksir dedik ama keçiboynuzunun gerçek bir iksir olması için alınan doğal ve katkısız üretilmiş olması önemlidir. Bunun için alınan yer, üretim yöntemi ve süreci bilinmeli ve ona göre tercih edilmelidir. İksir keçiboynuzu pekmezi:
Keçiboynuzu pekmezinin hastalıklardan nasıl koruduğunu gördük ve özellikle bu soğuk kış günleri için her evde mutlaka olması gereken özel bir besin, mucizevi bir iksir olduğuna hemfikiriz. Özellikle doğru üreticiden aldığınızda yeri doldurulamaz bir şifa kaynağıdır. Sarnıç Gurme Market sizleri bu mucizevi iksir ile buluşturmak için burada. Kışın hastalıklardan korunmak için bu iksirin gücünü bir tıkla evinize taşıyın.