İLK ALIŞVERİŞE ÖZEL SEPETTE %10 İNDİRİM!❤️
999₺ ve üzeri ücretsiz kargo📦
İLK ALIŞVERİŞE ÖZEL SEPETTE %10 İNDİRİM!❤️
999₺ ve üzeri ücretsiz kargo📦
Nar Ekşisi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Nar Ekşisi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Aynı adı taşıyan meyveden nar ekşisi adı verilen ekşi ve güçlü aromalı bir gıda ürünü yapılır. Nar ekşisi özellikle Akdeniz mutfağında tatlandırıcı ve sos olarak yemeklerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Nar şurubu şu şekilde yapılabilir ve aşağıdaki sağlık avantajlarına sahiptir:

Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?

Nar ekşisi, aşağıda listelenen yönergeler izlenerek yapılabilir:

Malzemeler:

·        Taze nar meyvesi üretimi:

·        Narları yıkayarak dikenlerinden arındırın.

·        Nar ikiye kesilmeli ve bir su kabına konulmalıdır.

·        Narların suyunu salması için hafifçe bastırın ve parçaları ayırın. (Bu, nar suyunun salınmasını tetikleyecektir.)

·        Ayrılan nar parçaları bir karıştırıcıya yerleştirilmeli ve pürüzsüz olana kadar püre haline getirilmelidir.

·        Püre haline gelen narları süzgeç yardımıyla sıkıp suyunu alın. Sıkma işleminden sonra nar şerbetiniz hazır olacaktır.

Nar Ekşisinin Faydaları

Nar ekşisi önemli miktarda antioksidan içerir. Antioksidanlar, serbest radikallerin zarar verdiği dış kısımlara yardım ederek sağlığımızı korur. Nar suyu, insanların kalplerini çalıştırmalarına ve dayanıklılık düzeylerini düşürmelerine yardımcı olabilecek, kalp sağlığına uygun antioksidanlar içerir. C vitamini açısından yüksek olan nar suyu, sistemi güçlendirmeye ve tipik enfeksiyonlara karşı direnci artırmaya yardımcı olur. Nar ekşisi, anti enflamatuar etkileri olan ve enfeksiyonların yayılmasını durdurabilen fitokimyasallar içerir. Nar suyu, kanser önleyici özelliklere sahip bileşikler içerir.

Nar ekşisi, kan şekerini kontrol edebilen etkilere sahiptir ve şeker hastaları için uygun bir tatlandırıcı ikamesi olabilir. Nar ekşisi, dağıtım sistemine yardımcı olarak kabızlık gibi sorunlara yardımcı olabilir. Nar ekşisinin sağlığa faydalarından tam anlamıyla faydalanmak için makul ve çeşitli bir bitki diyeti izlenmelidir. Ek olarak, herhangi bir sağlık sorununuz veya yolcunuz varsa, kullanmadan önce daima tavsiye almalısınız.

Nar Ekşisi Nerelerde Kullanılır?

Nar ekşisi, lezzetli ve ekşi tadı nedeniyle birçok yemek ve sosta yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Aşağıdaki tarifler, Akdeniz mutfağının temellerinden biri olan nar ekşisini çağrıştırıyor:

Nar ekşisi, salatalara ekşi ve tatlı bir tat vermek için kullanılır. Hem yeşillik hem de meyve salatalarında tercih edilebilir. Nar ekşisi çeşitli mezelerde ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır. Özellikle humus, ezme, yoğurtlu patlıcan salatası gibi mezelerde nar ekşisi sıklıkla tercih edilir. Nar ekşisi, et ve tavuk yemeklerine ekşi bir tat vermek için soslarda veya marinatlarda kullanılabilir. Balık yemeklerinin soslarında kullanılabilen eşsiz bir aroma maddesidir. Bazı çorbalar, lezzetini artıran nar ekşisi ilavesinden yararlanır. Nar ekşisi tatlılara ekşi bir tat verir. Özellikle sütlü tatlıların ve dondurmaların yanında tart sos olarak kullanılabilir. Pilav ve makarnaya ekşi bir tat vermek için üzerlerine nar ekşisi gezdirin. Nar şurubu, çeşitli soslar ve soslar oluşturmak için kullanılır.

Nar Ekşisi Besin Değerleri ve Kalorileri

Nar ekşisi, yüksek şeker içeriği nedeniyle kalori cinsinden ölçüldüğünde yüksek oranlara sahip olabilir. Doğal olarak üretildiğinde yemek kaşığı başına yaklaşık 30 kalori içeren nar ekşisi bu oranı düşürebilir. Nar ekşisi, mağaza raflarında genellikle nar ekşisi sosu olarak anıldığından, yüksek şeker içeriği, yüksek kalori sayısına katkıda bulunur.

Nar ekşisi şeker hastalığına iyi gelir mi? Bu noktada soru anlamlı hale geliyor. Nar ekşisi, kalorisi bu şekilde hesaplandığında gram başına 3 kaloriye sahiptir. Nar ekşisi, kalorisi yüksek olmasına rağmen, genellikle salata sosu olarak kullanıldığı için az miktarda tüketilir. Bu, bir kişinin her gün olması gerekenden daha fazla kalori tüketmesini engeller.

Nar ekşisi, besin değerleri incelendiğinde içerdiği karbonhidrat miktarı nedeniyle öne çıkmaktadır. Yemek kaşığı başına 0,7 gr karbonhidrat bulunan nar ekşisi, bu konuda günlük önerilen miktarın yaklaşık %25'ini oluşturuyor. 0,1 gr protein içeren bir çorba kaşığı nar ekşisi günlük ihtiyacın %2'sini karşılar. Bu rakamların günlük 2000 kalori alımı üzerinden hesaplandığı ve diyete bağlı olarak değişebileceği unutulmamalıdır.

Nar ekşisi yoğurtla birleştirilebilir ve tek başına atıştırmalık olarak yenebilir. Burukluk ve tatlılığın güzel dengesiyle nar ekşisi, çeşitli yemek ve soslara lezzet katar. Yemeklere eklendiğinde yiyeceklerin lezzetini ve estetik çekiciliğini artırır. Nar ekşisi sağlıklı olduğu için ve başka nedenlerle tercih edilir.

Nar Ekşisi Zayıflatır mı?

Nar ekşisi doğal olarak üretildiğinde her yönden oldukça faydalı bir besindir. Peki "Nar ekşisi kolesterolü düşürür mü?" ve "Nar ekşisi yüksek tansiyona iyi gelir mi?" Bu sorgulamaların ardından insanlar nar ekşisinin kilo vermeyi nasıl etkilediğini merak ediyor. Nar ekşisi, nar meyvesinin özelliklerinden dolayı karnınızdaki yağ hücreleri üzerinde etkilidir. Bu, karın yağının azalmasına katkıda bulunur. Nar ekşisi tüketiminin doğrudan kilo vermeye neden olduğunu söylemek mümkün olmasa da kilo vermeye etki eden diğer nar ekşisi faydalarına benzer diğer nar ekşisi faydaları yine de mümkündür. İçerisinde bulunan antioksidanlar, vücudun zararlı maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur. Kilo vermek için spor yapanlarda sık görülen halsizliğin önüne geçerek dolaylı olarak kilo vermenize de yardımcı olur.

Nar ekşisinin doğallığı, kilo kaybı ve madde arasındaki ilişkinin artmasıyla doğrudan ilişkilidir. Zayıflattığına inanılan suni nar ekşisini fazla tüketmek aslında kilo aldırabilir ki bu da olmasını istediğinizin tam tersidir. Diyet sırasında sıklıkla tüketilen salataları tatlandırmak için ara sıra nar ekşisi tercih edilebilir. Doğru oranda kullanıldığında bu tercihte bir sakınca yoktur.

İlginizi Çekebilir: Keçi Boynuzu Pekmezinin Faydaları Nelerdir?


Nar Ekşisi Bozulur Mu?

Nar soymak oldukça zordur. Soyulmuş narlardan nar ekşisi yapmak zaman ve emek ister. 1 kilo nar ekşisi için 10 kilo meyve gerektiğini öğrenince nar ekşisinin önemi daha iyi anlaşılıyor. Sonuç olarak, bu paha biçilmez sosu mükemmel durumda tutmak çok önemlidir. Nar ekşisini cam şişelerde saklarsanız emeğiniz uzun süre dayanır. Nar ekşisi ile doldurduğunuz cam şişeler serin, karanlık ve direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır.

Taze nar ekşisinin sıvı hali iyi bilinmektedir. Nar ekşinizi buzdolabında sakladığınızda durum daha farklıdır. Soğuyan nar ekşisi şişeden daha zor çıkar ve tabağınıza düşer. Bu şartların uygulanması nar ekşisinin bozulup bozulmayacağını belirleyecektir. Nar ekşisi serin, karanlık bir ortamda ve cam şişede muhafaza edildiği takdirde ortalama bir yıl güvenle kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Sucuk Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır?

Hakiki nar ekşisi neye iyi gelir?

Vücudun kan şekeri ve kolesterol seviyelerinde dengeyi sağlar. Nar şurubu doğal bir çare olarak kullanılır ve ağız yaralarını ve diş eti rahatsızlıklarını tedavi etmesiyle bilinir. Enfeksiyonları iyileştirirken vücudu enfeksiyonlara karşı dirençli hale getirir.

Nar ekşisi günde ne kadar tüketilmeli?

Damar ve kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını ortadan kaldırır. Çarpıntıyı durdurarak kalp krizi geçirme olasılığını azaltır. Yüksek tansiyonu olan hastaların günde bir veya iki kaşık yemeleri önerilir. Kan basıncının yükselmesini engellemeye yardımcı olur.

Nar ekşisi ne kadar kaynatılmalı?

Nar ekşisi yapılırken en azından 3 ya da 4 saat kaynatılmalıdır.

İlginizi çekebilir: Türkiye Üretilen Ballar Nelerdir?